Riëtte van Dijk (1948) leeft en werkt in Winssen (NL). In haar kunst (schilderijen, beelden, reliëfdoeken) onderzoekt ze de vervreemding in de samenleving en het onvermogen van mensen om daar iets aan te doen. Zij werkt projectmatig, het afgelopen decennium onder de titel “The Room of Hope”. In haar actuele project, genaamd “Homo Homini Lupus Est” , zijn wezens, half mens en half dier, gevangen in machteloosheid. Machteloosheid is een belangrijk thema in de kunst van Riëtte. Deze gemoedstoestand kan mensen tot agressie of apathie voeren maar altijd veroorzaakt zij lijden. De beelden, meestal klein, zijn opgebouwd met allerlei materialen, vaak met delen van knuffels en afgewerkt met gietwas. Ze hebben daardoor een gevoelige “huid”. De schilderijen zijn binnen hetzelfde project ontstaan naar aanleiding van de beelden.

Knuffels als inspiratiebron en als bronmateriaal

“Knuffels geven troost, bescherming en veiligheid (veelal) aan kinderen. Je kunt er een persoonlijkheid van maken, ze een naam geven. Een imaginaire relatie aangaan, die het mogelijk maakt alles met “jouw” knuffel te delen in een  onvoorwaardelijke vrijheid. Aan knuffels kleeft veel genegenheid. Dat denk ik als ze in de kringloopwinkel in een bak liggen te wachten op een tweede of derde leven. Ik neem ze in mijn handen, bekijk ze, selecteer en verzamel en tenslotte koop ik ze. Ik vervorm ze naar een volwassen wereld, maak ze tot nieuwe objecten van genegenheid en troost. De afwerking met was zorgt voor een sereen beeld en geeft de beelden een zachte, kwetsbare uitstraling. Daarmee komen ze dichtbij de oorspronkelijke uitstraling van de knuffels die erin verwerkt zijn. “

De titels

“De titels van het werk zijn in de meeste gevallen ontleend aan protestsongs, een genre dat na de Tweede Wereldoorlog een grote vlucht nam. Zangeressen en zangers gaven en geven een stem aan de vele mensen die zich verzetten tegen oorlog, discriminatie, agressie, onderdrukking, onvrijheid. Het zijn juist die gebeurtenissen die de noodzaak benadrukken van troost, geborgenheid, bescherming en hoop op een betere wereld. “