Lieke Smits werd in 1955 in Cuijk geboren. Haar passie voor beeldend werk is voor een deel geënt op de bedrijvigheid in haar familie. Haar grootvader had een atelier voor kerkelijke kunst en werkte aan de restauratie van tal van kerken in heel Nederland. Het bedrijf beschikte zelfs enige tijd over een keramische werkplaats, onder andere voor de productie van serviezen en gedenkborden. Later specialiseerde het bedrijf zich in de steenhouwerij. Lieke Smits kon daar al jong met de kenmerken van harde materialen kennismaken, bijvoorbeeld als zij mee werkte bij het graveren en vergulden van teksten op monumenten. Vanuit deze achtergrond en na basisopleidingen in diverse technieken ontstond haar voorkeur voor het werken met klei.

Fantastische torens

In combinatie met bestaand materiaal, zoals porselein, bouwt Lieke torens in verschillende maten. Het toevoegen van eigen keramische onderdelen leidt tot een nieuw, vervreemdend object.  Door bijvoorbeeld een oud koffieservies in zijn geheel om te bouwen, lijkt er een surrealistische optocht te ontstaan van fantastisch gevormde figuren.

Vis

De prachtige metaalachtige kleur van de schubben van de meeste vissen, vormt een rijke inspiratiebron. Van Zeeland tot Portugal, via de visafslag en de kookhobby, ontstaat daardoor een grote verscheidenheid aan keramische vis