Jaap Hartman geboren in 1950 (- er ging volgens broer Piet een schokje door de Daalderstraat in Woudrichen  toen Jaap ter wereld kwam) genoot zijn opleiding van Beelden Kunsten in Rotterdam. Daar kreeg hij o.a. les van Arie Teeuwissen/beeldhouwen en Gijs Voskuy/tekenen.

In Amsterdam studeerde hij o.l.v. professor Paul Grégoire en professor V.P.S. Esser aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten.

Met name Arie Teeuwissen en Gijs Voskuyl legden de basis voor de keuze om figuratief te gaan werken.

In Amsterdam maakt vooral Paul Grégoire hem bewust van de principes van de beeldhouwkunst. Na Grégoire werd bij Esser het werken verder uitgebouwd en groeide hij naar meer zelfstandigheid.

Sinds 1978 woont en werkt Jaap weer in zijn geboorteplaats Woudrichem, waar hij vanuit traditie zijn werk benadert. Met de gedachte dat beeldhouwen werken in en met ruimte is, hebben zijn figuratieve beelden een sterke arabesk. Soms verstild, geabstraheerd, maar altijd vanuit de menselijke maat.

Tijdens het werken in zijn atelier schuwt hij het experiment niet en bouwt hij van binnenuit naar de buitenkant van het beeld, waarbij met de mogelijkheden en onmogelijkheden van het materiaal gezocht wordt naar de uiteindelijke vorm.

In Woudrichem runt Jaap Hartman zijn eigen bronsgieterij Myron b.v.