Na haar propedeuse aan de Kunstacademie in Kampen, volgde Ellen Rijsdorp de opleiding KMBO keramische technieken in Gouda (1985-1991) en de glazuurcursus Kerade v/h Potterij Delft.

Daarna volgde ze bij verschillende leraren meerdere workshops over klei, porselein en glazuur-technieken.

Ellen Rijsdorp; “ Vlak na het afronden van de keramiekopleiding ben ik in eerste instantie op zoek gegaan naar mijn eigen vormentaal. Daar werd tijdens de opleiding vrijwel geen aandacht aan besteed. Het was vooral belangrijk dat je goed en in een vlot tempo productie kon draaien. Dat heeft me geleerd dat ik gemakkelijk en snel klei kan bewerken. Technische vaardigheid geeft je de kans om de grenzen van het mogelijke te onderzoeken. Juist dat is een weg naar een eigen vormentaal.”

“Mijn dubbelwandige vormen zijn ingetogen.  Ze ogen zacht als fluweel, vragen erom aangeraakt te worden. Ze balanceren op een rubber ring zodat de objecten in verschillende standen gepresenteerd kunnen worden.  Je mag ermee spelen.

Hierdoor laten de oppervlakten tegelijk structuur en spontaniteit zien. Ook is er de tegenstelling van het hoogglanzende goud en de matte structuur.”

“In mei en juni 2016 werd ik uitgenodigd om te komen werken als artist–in-residence in San Bao, China. Het was een goed moment, na vijfentwintig jaar gewerkt te hebben als professioneel keramist, voor reflectie en verdieping. Op die inspirerende plek, nabij porselein hoofdstad Jingdezhen, heb ik onderzoek gedaan voor nieuw werk. Ook in Jingdezhen wordt volop geëxperimenteerd, te midden van traditionele technieken en hoogstaand vakmanschap.”