Na haar propedeuse aan de Kunstacademie in Kampen, volgde Ellen Rijsdorp de opleiding KMBO keramische technieken in Gouda (1985-1991) en de glazuurcursus Kerade v/h Potterij Delft.

Siegburg, een stad in de omgeving van Bonn, heeft een eeuwenoude traditie van gebruiksgoed. Daar heeft ze een prachtig museum voor. De stad wil zich graag met keramiek profileren en in het bijzonder met de hedendaagse keramiek. Jaarlijks organiseert zij een keramiekmarkt van hoge kwaliteit en eens in de twee jaar wordt er een keramiekprijs uitgereikt. Dit jaar was het thema: Die Ton macht die Musik. Ton is ook het Duitse woord voor klei.

Ellen Rijsdorp heeft een wandinstallatie ingestuurd voorstellend een toonladder of notenschrift. Zij won er de eerste prijs mee. De jury vond de  combinatie van de niet gebruikelijke manier van draaien en de keuze om het werk op te hangen ipv. neer te zetten interessant. Ze vonden ook de huidbewerking van de klei bijzonder.

Uit het jury rapport:

Ellen Rijsdorp, “Tonleiter für Musik oder Skala

Auszug aus der Jurybegründung: „Reminiszenzen an frühe Neumennotation oder auch zeitgenössische Notation Neuer Musik, spielt mit Höhen und Tiefen genauso wie mit den Ton-Charakteren und „Klang“-Farben. Das Ensemble erscheint wie eine Ton gewordene Synästhesie. (…)“

Een mooie gelegenheid voor De Hulenhof om dit jaar een gelijksoortige installatie van Ellen te laten zien.