Dit jaar in de zon van onze zomer Sabine Jacobs, Bob Lejeune en Klaus U. Hilsbecher 

Sabine Jacobs is al vanaf het begin drie jaar geleden een graag geziene kunstenaar op de Hulenhof. Elk jaar trekt haar werk grote belangstelling. 

Dit jaar heeft ze voor ons in de Beeldentuin een installatie gemaakt waarin je onmiddellijk haar hand herkent. 

Op een organische manier weet ze de bast van onze oude kers te verbinden met de omgeving middels een ragfijn samenspel van draad, ijzerdraad en papier. Zoals ook al haar driedimensionale objecten uit de componenten van  ijzerdraad en papier worden gevormd. In zijn boek ‘Het verborgen leven’ van de Duitse boswachter Peter Wohlleben  beschrijft hij een kennis van bomen die steeds meer wetenschappelijke erkenning vindt, namelijk dat bomen met elkaar samenwerken en dat ze met elkaar communiceren. Daarbij werken de wortels samen met schimmeldraden. ‘Bomen’ zo omschrijft hij het  ‘leven in een symbiose met zwamdraden.’ 

Als bovengrondse zwamdraden, communiceert Sabine nu met onze oude kers via de antennes van draad, ijzerdraad en papier.  Een wonderlijk en bijzonder schouwspel, dat zich gedurende de vier maanden van de expositie ongetwijfeld steeds anders zal verhouden tot zijn directe natuurlijke omgeving.

In de galerie een nieuwe techniek van zoeken van Sabine naar de oervormen en organismen van leven middels een zinderende schildering/tekening van maar liefst 1.95 hoog en ruim 2.50 meter breed. Onmogelijk om daar je ogen vanaf te houden. Naast deze schildering nog een aantal van haar ‘klassieke’ objecten.

 

Ook Bob Lejeune doet mee met de Hulenhof vanaf het begin.

Het glazuur op het nieuwe werk van Bob Lejeune druipt nog na. Net een paar dagen uit de oven. Op de foto’s zult U nog even moeten wachten totdat de beelden op de Hulenhof zijn. Maar alvast wat foto’s van kleinoden waarvan Bob heeft beloofd ze mee te zullen nemen.

Dat zijn werk in de geest van een aantal bezoekers van de Hulenhof moest rijpen, bleek in het eerste jaar toen een aantal van hen zijn werk aanzag als een abstract amorf geheel zonder duiding. Maar langzamerhand raken steeds meer bezoekers gewend aan allereerst de loepzuivere tekeningen van de dieren zelf in keramiek vormgegeven, daarnaast de pracht aan schakeringen van de diverse pigmenten die de beelden extra transparantie meegeven en als men wat serieuzer de tijd neemt komen met een beetje geluk ook de mythische verhalen waarmee sommige dieren zich omgeven. Bob Lejeune noemt zich geen verhalenverteller maar niets is minder waar. Zelfs het simpele beeld van een klein uiltje is meer dan dat. Geniet van nieuw en ouder werk van Bob Lejeune en dan niet met mate maar met volle teugen. 

 

Ook Klaus U. Hilsbecher is vanaf 2018 bekend op de Hulenhof.

Hij was erg onder de indruk van de brand in de Notre-Dame in Parijs vorig jaar.
Gelukkig zijn de beroemde glas-in-loodramen van de Kathedraal gespaard gebleven.
Klaus heeft zich laten inspireren door deze ramen. Hij probeert door de vijf ronde glasobjecten die hij dit jaar voor de tuin heeft gemaakt zó op te stellen dat ze van verschillende kanten in één opslag te zien zijn. Op deze manier probeert hij een binnenruimte te creëeren van waaruit het licht door de ramen naar binnen valt om zo de sfeer van de kathedraal te suggereren. Nu de zon nog die meewerkt om deze bijzondere sfeer te ervaren. Klaus heeft aangegeven dat 15 % van de opbrengst bij verkoop gedoneerd wordt aan de stichting, die in het leven is geroepen voor de reconstructie van de Notre Dame.

Naast deze door Klaus Hilsbecher genoemde Radfenster een bijzonder ‘Memorial Notre Dame.’.Een plezier voor het oog zelfs wanneer de zon niet schijnt. Het zijn ca. 200 uitgeknipte glazen cirkels, met glaspoeder ingesmeerd en ingebrand waardoor de meeste een blauwachtige kleur hebben gekregen. Alle tweehonderd zijn dubbel op elkaar gesmolten in de oven en per stuk met koperdraad verbonden in het rechthoekige frame. Een mooie verbeelding van een modern glas-in-loodraam.

Langs de rand van het bos staan een paar speelse Totems waarin op een gelijke manier glas is verwerkt en in de galerie een paar schitterende glazen objecten uit de serie  Dürer’s Conchoid.