De Achterhoek door de ogen van Jim Harris  

 

Wat zou er gebeuren als een zeer bedreven landschapsschilder met een geheel eigen dynamische stijl een jaar lang in de Achterhoek verblijft en daar iedere dag een schilderij vervaardigt? 

Het antwoord op die vraag kunt u vanaf 9 oktober  2021 zien bij ons in galerie/beeldentuin De Hulenhof in Zelhem, waar de internationaal bekende kunstenaar Jim Harris (Londen, 1968) gedurende 6 weken een ruime selectie van zijn Achterhoekse landschappen in een eigentijdse vorm van het impressionisme exposeert.

Harris kwam in oktober 2020 naar de Achterhoek waar hij in Halle-Nijman als artist in residence een jaar lang een atelier ter beschikking had om het landschap rondom het kleine buurtschap vast te leggen. Weer of geen weer: dagelijks trok hij er met de fiets op uit om zo de streek tussen Halle en Doetinchem te verkennen en vast te leggen. Het resulteerde in een prachtige reeks impressies van het Achterhoekse landschap tijdens de wisselende seizoenen die dat landschap een geheel eigen sfeer verlenen. 

Harris koos zijn eerste motief dichtbij zijn atelier in Halle-Nijman: braakliggende akkers die hij in een serie ruig geschilderde doeken vastlegde. Het lijkt een weinig schilderachtig onderwerp, maar Harris weet de diepe sporen die een trekker door de natte aarde heeft getrokken en de rijen stoppels van de geoogste maisplanten in snelle, krachtige bewegingen te vertalen in verf. Het laat zien hoe ervaren hij is om binnen korte tijd de sfeer van een plek weer te geven. Iedere verf­streek is trefzeker, geen moment van aarzeling. Voor Harris is de ambachtelijke kant van zijn kunstenaarschap dan ook van groot belang en benadert hij ieder nieuw onderwerp met eenzelfde gedrevenheid en concentratie.

Na de zompige akkers verlegde Harris zijn werkgebied steeds een eindje verder en zo ontstonden er in het gebied – ruwweg tussen landgoed de Slangenburg als uiter­ste westelijke punt en het dorp Halle aan de oostzijde –  verschillende reeksen land­schappen. Voor de liefhebber van de schilderkunst een waar feest.

Expositie Jim Harris  ( ‘Kunstenaars’ – Jim Harris)

Feestelijke opening 9 oktober 2021 van 14.00 to 18.00 uur.

Na opening elke zaterdag van 14.00 tot 18.00 en volgens afspraak op andere dagen t/m 21 november 2021

U bent van harte welkom.