Hedy Abeling (Ter Apel, 1965) laat zich in haar werkwijze inspireren door een uitspraak van Einstein: ‘Ik stop met denken, zwem in de stilte en de waarheid komt naar mij toe’. Ze maakt van tevoren geen tekeningen. Door in stilte te zijn, komen de beelden naar haar toe, ontstaan ze werkende weg. Haar huidige sculpturen zijn ontstaan vanuit een grote fascinatie voor scheppingsverhalen en modern wetenschappelijk onderzoek naar het ontstaan van het universum. Waar wordt bewustzijn een waarneembare verschijningsvorm of materie? Wat zijn de elementaire bouwstenen? 

De keramische sculpturen zijn handgevormd. Zoals materie slechts energie en beweging lijkt te zijn, zo zijn haar sculpturen open en bestaan ze eigenlijk alleen uit lijnen. De schaal is relatief, de sculpturen zouden de grootte van een gebouw kunnen hebben.  Het kleurgebruik is sober, zodat de vorm zelf alle aandacht krijgt. 

Hedy Abeling studeerde in 1991 af als docent handvaardigheid en textiel aan Ubbo Emmius in Groningen. In 2020 studeerde ze cum laude af aan de opleiding DBKV van Academie Minerva in Groningen. Ze combineert haar autonome werk met lesgeven.