Werken in glas  en brons 

Edith Stoel over haar werk; ‘Mijn objecten bestaan uit een combinatie van glas, brons en steen. Elk heeft zijn eigen uitdrukkingsvorm waar ik een spel mee speel en een evenwicht in zoek door gebruik te maken van  transparantie, massiviteit en het ‘gedragen’ worden.  Maar glas kan ook een massieve uitstraling krijgen en brons kan licht en transparant ogen. Het zoeken naar een uitdrukking van deze gevoelsbelevenissen en het gebruik van de verschillende materialen boeit me oneindig; het ene idee schept vaak het andere………….

De laatste jaren werk ik veel samen met mijn partner Peter Olijve; we vullen elkaar aan met onze ideeën. Bij mij begint het idee als vorm en Peter, met zijn technische kennis en kunde, bekijkt of het technisch haalbaar is en hoe. Soms passen we het idee aan, maar meestal balanceren de beelden op het randje van het technisch haalbare om zo toch zo compromisloos uitdrukking te geven aan mijn oorspronkelijke idee.

De bronzen beelden  zijn veelal dieren. De perfecte anatomische vorm is niet datgene waarnaar ik streef; ik zoek in een beeld  dat, wat voor mij het prototype van die diersoort is; de kracht, de gelatenheid, het in zichzelf gekeerd zijn enz.

De uitdrukkingsvorm is dan ook niet glad of eenduidig, mijn dieren zijn gedachteflarden van hun zijn.’

1951 Geboren in Den Haag

1968-1971 Academie Artibus Utrecht

1981 L.O. akte tekenen

1982 Ingeschreven bij het Centrum Beeldende Kunst Drenthe