Maria Stams volgde haar opleiding aan de Akademie Beeldende Kunsten Maastricht van 1982-1988.

Sinds die tijd is ze zelfstandig werkend beelden kunstenaar met opdrachten van particulieren, bedrijven en organisaties. Daarnaast is ze docent Vrije Akademie ZOM Kerkrade en Landgraaf.

Maria over haar beelden;

“Al boetserend ontdek ik de kracht van het materiaal; de mogelijkheden om de idee te vertalen in een beeld. Expressieve beelden,  impressionistisch qua opzet. De sporen van het werken waardeer ik want deze lopen parallel met het zien. Een streep in een beeld verwijst naar een lijn, een veeg naar een vlak.”

Sinds 2009 werken José Fijnaut en Maria samen aan het project Koppig Limburg. Tijdens portretsessies van twee uur maken ze beiden op hun eigen manier, meestal gelijktijdig een geboetseerd portret van mensen. De geportretteerde zit tijdens dit proces niet stil. Een interviewster gaat een levendig gesprek met haar of hem aan en van dit gesprek maken José en Maria gebruik om een treffend portret te maken. Zo zijn er al een groot aantal portretten ontstaan. ( Voor het project Head-Lines in 2010/2011 werden 120 personen geportretteerd.)

Een aantal van deze portretten van zowel José als Maria zullen op ons verzoek worden geëxposeerd tijdens de zomer.

Maria over de portretten; “ Ze zijn meer dan een kopie van de werkelijkheid. Op zoek naar het karakter van de geportretteerde moet het portret blijven boeien en inspireren”