Hoewel Marcel Warmenhoven zich in zijn werk nooit beperkt heeft tot een enkele techniek of uitdrukkingswijze, hebben de beelden vervaardigd uit afvalhout een uitzonderlijke plaats in het totaal.

De eerste houten beelden ontstonden in Maastricht aan de Jan van Eyckacademie. Ze getuigen van een vaardige snelheid en inventiviteit. Stoelpoten die dienst doen als de poten van een dier. De staart, een verfkwast. Lichtvoetigheid voert de boventoon. In zijn latere werk laat hij zich meer en meer kennen als een bekwaam vakman. Vormen worden meer gedetailleerd maar nergens verliest hij de gave om het weerbarstige materiaal naar zijn hand te zetten.

 

In de vroege jaren negentig maakt Warmenhoven een serie grote beelden. Hij beheerst zijn materiaal dan al zo virtuoos, dat de gebogen vormen van houten meubelonderdelen en gebruiksvoorwerpen hem in staat stellen ermee te “tekenen”. In soepele lijnen bouwt hij reusachtige mens- en dierfiguren. De oorspronkelijke vorm van het materiaal wordt geen geweld aangedaan. Daardoor blijven de voorwerpen – kleerhangers, schoenspanners, stoelpoten, pollepels – herkenbaar. Het materiaal wordt echter in een nieuwe discipline gedwongen en het gebruik lijkt even voor de hand liggend als de meer traditionele beeldhouwersmaterialen klei of was. Achteloos door ons weggegooide voorwerpen, als nutteloos afgedaan, krijgen nieuwe betekenis wanneer Warmenhoven ze inzet voor de productie van zijn beelden.

 

Vanaf 2000 werkt de kunstenaar bijna vier jaar aan het beeld MAN EN PAARD. Het paard is drie meter lang en meer dan drie meter hoog. Krachtig en vastberaden staan ruiter en rijdier zij aan zij, verbonden door een grote hoeveelheid uiteenlopende voorwerpen.

 

Ook in de serie houten portretten die tezelfdertijd ontstaan hanteert Warmenhoven de herkenbare elementen soeverein en komt tot een geraffineerde figuratie. Andermaal toont hij zich de meester die het verhevene paart aan het ongekunstelde. Altijd ernstig, maar nooit gewichtig weet hij contrasten te verzoenen en met elkaar in evenwicht te brengen.