Petra Verhees.

Door haar fascinatie voor water is zij gaandeweg gaan werken met glas;  “Omdat ik in glas dezelfde lichtbreking aantrof. In glas vormgeven biedt meer mogelijkheden; in water vind ik nog steeds mijn inspiratiebron.”

Aan het ontstaan van de uiteindelijke beelden gaat voor Petra Verhees een heel proces van schetsen, tekenen en fotograferen vooraf. Behalve met glas werkt ze graag met materialen als steen en hout. Hun natuurlijke uitstraling laat ze “combineren of confronteren met de doorzichtigheid van het glas.”

Zij omschrijft zichzelf als een natuurmens en wandelen is een grote passie. Het blijft een streven van haar om grote trektochten door natuurgebieden te blijven maken. Ze heeft ze twee maal per fiets en twee maal wandelend Helden-Santiago de Compostela afgelegd. Op deze manier blijft zij zich verbonden voelen met landschappen en de elementen. De laatste jaren is in haar werk een afspiegeling te vinden van veel van die zaken die zij onderweg tegenkomt.

“Ik heb persoonlijke theorieën ontwikkeld over wat ik waarneem. Zo bestaan in mijn belevingswereld maar enkele grote structuren in de natuur, een soort bouwschema’s.Vergelijk de vorm van een bladskelet met de bloedsomloop van een mens: dezelfde vormen. Of de doorsnede van een boomstam, de jaarringen, met een doorsnede van een preistengel en die weer met de vingerafdruk van een mens. En deze weer met de kringen in het water als je er een steentje in gooit. In mijn belevingswereld is de natuur opgebouwd rond enkele grote basisstructuren.”

1991-1995 Studie aan Academie BeeldendeKunst Maastricht, afd. monumentale vormgeving.

1975 – 1976 Studie aan Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in s ‘ Hertogenbosch.

2005 – 2008 Docent warm glas bewerken en fusing. Vrije academie Venlo

2002  Eerste prijs: Cultuurprijs gemeente Haelen tijdens internationale glasexpositie glas in historisch licht