Franz Winkelkotte (Dülmen, 1950) studeert aanvankelijk scheikunde.

In de eerste helft van de jaren ’80 werkt hij in Berlijn met probleemjongeren.  Hij maakt in die periode kennis met andere wijzen van samenleven, vooral in grote gemeenschappen.  Hij zoekt oplossingen voor woontechnische problemen, waarvoor natuurwetenschappelijke en technische methodieken noodzakelijk zijn.  Hij wordt actief in de krakersbeweging.

In de tweede helft van de jaren ’80 wijdt hij zich aan het medium glas. Hij volgt stages bij Beierse glaskunstenaars en volgt de zomeracademie bij Villeroy & Boch; in Berlijn ontstaat zijn eerste atelier. Hij verfijnt zijn artistieke vaardigheden door drinkglazen te vervaardigen.  Snel volgen uitnodigingen voor diverse tentoonstellingen en hij experimenteert met andere glastechnieken  In deze periode ontstaat de samenwerking met keramiste Wendelin Gräbener.

Sinds 1995 woont dit kunstenaarsstel in Holperdorp bij Osnabrück.  Hier bouwt hij zijn eigen glasoven en hij blijft deelnemen aan tentoonstellingen in binnen- en buitenland.  Jaarlijks organiseren zij gezamenlijk de “Holperdorper Hofausstellung”.