Wendelin Gräbener  (Münster, 1958) bracht als kind  van een ontwikkelingswerker vele jaren door in het buitenland (Spanje, Frankrijk, Haïte en Ecuador). Na een periode in Frankrijk en West-Afrika (1976 – 1983) ontwikkelde zij zich steeds verder als een kritische burger en in haar zoektocht naar het geschikte medium voor haar creatieve uitingen studeerde zij fotografie en edelsmederij.  In 1983 studeerde zij in Barcelona grafiek en keramiek.  Nadien vestigde zij zich eerst in Berlijn en vanaf 1995 samen met Franz Winkelkotte in een kleine gemeenschap in de omgeving van Osnabrück. Jaarlijks organiseren zij daar gezamenlijk de “Holperdorper Hofausstellung”.

 

Vanaf 1990 nam Gräbener deel aan vele tentoonstellingen over heel Europa.  Van 1990 – 1995 doceerde zij keramiek in Berlijn.

Wendelin Gräbener is vertrouwd met vele verschillende technieken en diverse materialen weet zij te combineren.  Keramiek blijft echter haar belangrijkste werkmateriaal.

Haar voorkeursthema geldt vrouwelijke figuren, altijd sterke vrouwen, soms mythisch, soms goddelijk en dan weer aards, maar altijd autonoom.